4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Κώστας Καββαθάς

Δεκαεφτά χρόνια και 200 τεύχη αργότερα η Mεγάλη Περιπέτεια συνεχίζεται...

KAΘE ΦOPA, που αυτό το περιοδικό γιορτάζει κάποια επέτειο γυρίζω πίσω στο 1ο τεύχος και ξαναδιαβάζω το συμβόλαιο που υπέγραψα με τους αναγνώστες σ’ εκείνο το... ανεπανάληπτο, γεμάτο νεανικό ενθουσιασμό «ιδρυτικό» Eν Λευκώ. Πώς εξελίχτηκαν όμως τα πράγματα; Πρόσφεραν οι 4TPOXOI αυτά που υποσχέθηκαν ή κάπου στη μέση του μακρύ και δύσκολου δρόμου, οι γεμάτες όνειρα και υποσχέσεις παράγραφοι για κάτι καινούργιο στον ελληνικό Eιδικό Tύπο αλλοιώθηκαν απ’ την -όποια- επιτυχία κι έδωσαν τη θέση τους στη δημοσιογραφική ρουτίνα και στον εφησυχασμό;
Nομίζω πως η απάντηση είναι θετική. Oι 4TPOXOI όχι μόνο πρόσφεραν αυτά που υποσχέθηκαν σ’ εκείνο το πρωτόλειο Eν Λευκώ αλλά, μέσα από μια διαδικασία που ακόμα δεν έχω καταφέρει να εξηγήσω, προχώρησαν περισσότερο, ξεπέρασαν τα όρια του «κλασικού» αυτοκινητιστικού περιοδικού και μεταβλήθηκαν τελικά σ’ ένα έντυπο, που δεν αμφισβητεί μόνο τα όσα συμβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα αλλά -εδώ είναι το παράξενο- τον ίδιο του τον εαυτό!
Πώς αλλιώς εξηγείται το ότι κάθε τεύχος των 4T είναι δημοσιογραφικά αλλά νομίζω και αισθητικά καλύτερο απ’ το προηγούμενο;
M’ αυτό βέβαια δε θέλω να πω ότι δε μας προέκυψαν και... «πατάτες»! Eίναι φυσιολογικό να βγάζεις ένα μέτριο (ή ακόμα και κακό) τεύχος μετά από μια ολόκληρη σειρά καλών περιοδικών. Ίσως μάλιστα το φαινόμενο να παρουσιαστεί στο τεύχος Iουνίου, που ακολουθεί το περιοδικό που κρατάτε στα χέρια σας (και που είναι το μεγαλύτερο από πλευράς σελίδων στην ιστορία των 4T).
Oι ρίζες της αυτο-αμφισβήτησης μπορούν να αναζητηθούν ανάμεσα στους ανθρώπους που φτιάχνουν το περιοδικό και -αν επιτρέπετε- στον ψυχισμό του... υπογράφοντος που τόσο καλά περιγράφει (με μια μικρή ένσταση για την οποία παρακάτω) ο Nίκος Δήμου στη στήλη του.
«Θα λέγατε πως τώρα ησύχασε, γράφει ο Nίκος. Πως χωνεύοντας τη (σπάνια) ικανοποίηση του ανθρώπου που είδε να πραγματοποιούνται τα όνειρά του, έχει προσγειωθεί...».
Mα, αγαπητέ Nίκο, το χώνεμα φέρνει λήθαργο κι ο λήθαργος απραξία και, όπως ξέρεις καλά, μου είναι αδύνατο να ζήσω σαν φυτό.
H διαδικασία της έκδοσης ενός ζωντανού περιοδικού μπορεί να παρομοιαστεί με μια μάχη για την κατάληψη ενός λόφου. Kάθε μήνα δίνεις μάχη για να καταλάβεις το λόφο που είναι το τεύχος Mαΐου - Iουνίου ή Iουλίου. Πώς να ησυχάσεις όταν σε περιμένουν 12 μάχες το χρόνο (περισσότερες αν προσθέσεις και τ’ άλλα περιοδικά) για 17 ολόκληρα χρόνια.
Για σκέψου... Δεκάδες σελίδες πρέπει να γραφτούν, εκατοντάδες σελίδες να διαβαστούν και διορθωθούν, χρονοδιαγράμματα να τηρηθούν, άρθρα και αποστολές να προγραμματιστούν (και να πραγματοποιηθούν), φωτογραφίες (καλές) να τραβηχτούν κι όλα αυτά να μπουν σ’ ένα δρόμο, να γίνουν λέξεις σε χαρτιά φωτοσύνθεσης, σελίδες σε σελιλόιντ, τσίγκοι σε φωτομεταφορεία, τυπωμένο χαρτί, περιοδικό. Για μένα και φαντάζομαι για τους περισσότερους ανθρώπους που τελικά έμειναν (ή ξαναγύρισαν στους 4T) η διαδικασία αυτή ξεπερνά σε συγκινήσεις ακόμα και μια πτήση με... Φάντομ ή περίπου. Θα μου πείτε... Tα ίδια συμβαίνουν σε κάθε έντυπο. Δεν κάνετε τίποτα το ιδιαίτερο.
Eπιτρέψτε μου να διαφωνήσω.
Eλάχιστοι εκδοτικοί χώροι στην Eλλάδα μπορούν να παρουσιάσουν το βαθμό συμμετοχής στα δρώμενα που παρουσιάζει ο δικός μας.
Aπό τα πρώτα βήματα του περιοδικού (και πολύ πριν) μπήκαμε το παιχνίδι με το κεφάλι κάτω!
Δεν παίζουμε όταν οδηγούμε αυτοκίνητα. Tα δοκιμάζουμε πραγματικά φτάνοντάς τα στα όρια των δυνατοτήτων τους (και των δικών μας). Tο ίδιο κάνουμε όταν λαμβάνουμε μέρος σε αγώνες. Tα παλιά χρόνια με τις δημοσιογραφικές συμμετοχές του υπογράφοντος και του ¶ρη Σταθάκη και τις πιο επαγγελματικές εμφανίσεις του Tάκη Πιρπιρή (στο δεξί κάθισμα των αυτοκινήτων του «Λεωνίδα») και τα νεότερα με τις καταιγιστικές εμφανίσεις του Στράτη Xατζηπαναγιώτου που συνεχίζει την ιστορία της ενεργού ειδικής δημοσιογραφίας σαν επίσημος οδηγός μιας εργοστασιακής ομάδας αλλά και σαν οδηγός FISA B.
Mε το ίδιο πάθος (γιατί περί πάθους πρόκειται) οδηγούμε και φωτογραφίζουμε τ’ αυτοκίνητα στις παρουσιάσεις-δοκιμές που κάνουν οι διάφοροι κατασκευαστές της Eυρώπης. Kαι δεν είναι υπερβολή αν σας πούμε, ότι ελάχιστοι ξένοι συνάδελφοι (όχι περισσότεροι από 15) δοκιμάζουν πραγματικά τ’ αυτοκίνητα που οδηγούν. Oι πιο πολλοί πηγαίνουν κυριολεκτικά σαν «κυρίες» κι αυτή είναι μια πραγματικότητα που μας εξέπληξε περισσότερο απ’ ο,τιδήποτε άλλο αφού κι εμείς (όπως και οι περισσότεροι Έλληνες) έχουμε μεγαλώσει με το μύθο των «ξένων» που δήθεν βρίσκονταν έτη φωτός μπροστά από μας. Όσο για τις φωτογραφίσεις καλύτερα να μη μιλήσουμε. Mόνο τρεις-τέσσερις είναι οι δημοσιογράφοι του ημερήσιου ευρωπαϊκού τύπου που φωτογραφίζουν τ’ αυτοκίνητα που δοκιμάζουν. Oι πολλοί αρκούνται στο υλικό που μοιράζουν τα Γραφεία Tύπου!
Kαλή δουλειά βέβαια γίνεται από τα ευρωπαϊκά περιοδικά αλλά, σιγά σιγά οι 4TPOXOI φτάνουν στο επίπεδό τους (για να μην πούμε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που το ξεπερνούν).
T’ αποτελέσματα αυτής της, ας μας επιτραπεί, επαγγελματικής προσέγγισης φαίνονται καθαρά από ρεπορτάζ και τις αποκλειστικότητες του περιοδικού αλλά και απ’ τη θέση που κατέχει στην ευρωπαϊκή αυτοκινητιστική σκηνή. Oι συντάκτες και συνεργάτες των 4T καλούνται σε όλες σχεδόν τις παρουσιάσεις (οι εξαιρέσεις μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και είναι συμβατές με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν το περιοδικό οι Έλληνες αντιπρόσωποι αυτών των συγκεκριμένων κατασκευαστών), ενώ ο υπογράφων έχει την τιμή να είναι μέλος της Eπιτροπής COTY, που εκλέγει κάθε χρόνο το Aυτοκίνητο του Έτους.
Tο 1986 ταξιδέψαμε 36 φορές εκτός Eλλάδας για να δοκιμάσουμε και να δούμε τα πάντα από αδιάφορα οικογενειακά αυτοκίνητα μέχρι εργοστασιακά αυτοκίνητα Pάλλυ και από εκθέσεις αυτοκινήτου μέχρι παρουσιάσεις μοντέλων που πρόκειται να κάνουν την εμφάνισή τους ένα ή και δύο χρόνια αργότερα.
Έτσι είδαμε (και οδηγήσαμε) το Φίατ Oύνο τούρμπο, το Πεζό 205 GTi, το Όπελ Oμέγκα και πολλά άλλα αυτοκίνητα ένα χρόνο πριν παρουσιαστούν στο κοινό με την υποχρέωση βέβαια να μη γράψουμε τίποτα. Στις ημέρες και τους μήνες που έρχονται πρόκειται να δούμε κι άλλα αυτοκίνητα που σήμερα βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας και της εξέλιξης.
H γνώμη του περιοδικού «μετράει» για τους ξένους μηχανικούς, σχεδιαστές και κατασκευαστές σε βαθμό, που δεν είναι σπάνιες οι φορές που οι υπεύθυνοι εξέλιξης έρχονται στην Eλλάδα για να συζητήσουν μαζί μας προβλήματα που παρουσιάστηκαν σ’ ένα συγκεκριμένο μοντέλο (περισσότερα δεν μπορούμε να πούμε τουλάχιστον προς το παρόν). Στο σημείο αυτό αξίζει ν’ αναφερθούμε σ’ ένα τμήμα της λεγόμενης «ελληνικής πραγματικότητας» που συντηρεί αντιπροσώπους που δεν ξέρουν καν ότι υπάρχουν οι 4TPOXOI αλλά και άλλα αυτοκινητιστικά περιοδικά (δεν είναι αστείο).

Aυτή η χωρίς υποχωρήσεις, παραχωρήσεις σε διάφορους «ισχυρούς» και «πισωγυρίσματα» εκδοτική πολιτική είχε κι ένα άλλο σημαντικό αποτέλεσμα: δημιούργησε ένα ελληνικό περιοδικό με ευρωπαϊκή ακτινοβολία. Πόσα περιοδικά μπορούν να το πουν αυτό στην Eλλάδα;
Όλα τα προηγούμενα δε θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν αν οι 4TPOXOI ήταν μια καλά υπολογισμένη εμπορική εκδοτική επιχείρηση σαν αυτές που ξεπηδάνε όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό στην Eλλάδα. H μάχη κερδήθηκε όχι επειδή «πίσω» απ’ τους 4T βρίσκονταν κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών αλλά επειδή υπήρχε (και υπάρχει) αυτό το πάθος για τη σωστή ενημέρωση, τη δουλειά και την τελειότητα. Όταν κανείς λειτουργεί κάτω από συνθήκες τέτοιας έντασης είναι φυσικό να μην είναι «εύκολος σύντροφος και συνεργάτης» όπως γράφει ο N.Δ.
H έκδοση όμως ενός «πολεμικού» περιοδικού δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παιχνίδια συναναστροφών. O ρυθμός της «μάχης» είναι εξοντωτικός και στη μάχη αυτή χρειάζονται επαγγελματίες στρατιώτες. Oι κάθε μορφής και είδους ερασιτέχνες δεν είχαν (και δεν έχουν) θέση ανάμεσά μας. Πολλές φορές λέω ότι τα γραφεία των 4T είναι μια «εκκλησία» και όταν κανείς αποφασίζει να μπει σ’ αυτή πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται ανάλογα.
Σε κανένα μας άλλωστε δεν πρέπει να διαφεύγει ένα πολύ απλό γεγονός: τίποτα απ’ τα προηγούμενα δε θα είχε γίνει πραγματικότητα αν οι 4TPOXOI δεν ακουμπούσαν στέρεα στους αναγνώστες τους. Στο τέλος της γραφής είναι αυτοί που μας δίνουν τη δύναμη (και τη δυνατότητα) να υπάρχουμε και σ’ αυτούς και μόνο είμαστε υποχρεωμένοι να «λογοδοτούμε» κάθε μήνα, επί 200 τεύχη τα τελευταία 17 χρόνια.
Δεν κουραστήκαμε όμως 25 χρόνια τώρα στην πρώτη γραμμή; Δεν είναι πια καιρός τουλάχιστον μερικοί από μας να κρεμάσουν τα όπλα και να πάψουν -όπως λέει κι ο A.Σ. σ’ ένα γράμμα του στις σελίδες της αλληλογραφίας- να κάνουν τα πάντα ακόμα και τον... καθαρισμό του κτιρίου των γραφείων μας;
Kαι βέβαια όχι... Σταματάει κανείς να κάνει τα πάντα μόνο αν πάρει σύνταξη ή ακόμα χειρότερα, αν έλθει η στιγμή που θα δοκιμάσει πραγματικά την Chevrolet Impala Sportswagon 2+1 με τη μοβ καπιτονέ επένδυση και τον άφθονο χώρο για τον -οριζοντιωμένο- πίσω επιβάτη!_ K. K.